Häpeämätöntä joulua ja uutta vuotta 2019

Tyomarkkinatori
Työmarkkinatorin ajankohtaista
2 min readDec 21, 2018

--

Monessa organisaatiossa työskennelleenä viestintäihmisenä olen tehnyt aika monta joulutervehdystä yhteistyökumppaneille ja someen. Sattuneesta syystä olen yleensä pyytänyt toteutuksen graafikolta tai hoitanut homman valokuvaamalla kuusen juuren asettelemani tontun. Viime vuoden joulutervehdykseen löysin kuvapankista ehkä maailman kliseisimmän joulupallokuvan. Tekstin kirjoittamisesta en muista mitään, mutta lopputulos näyttää olevan automaattiohjaus päällä kirjoitettu.

Tällä kertaa päätin mennä aidosti omalle epämukavuusalueelleni ja piirtää. Lopputuloksen voitte nähdä yllä. Voin paljastaa, että jo tässä kirjoittaessa ajatus kuvan julkaisemisesta ahdistaa hengitystä. Oman osaamattomuuden esittely julkisesti on tuskallista. Se hävettää.

Mutta miksi aikuinen ihminen julkaisee tekemänsä piirroksen, joka on pikkulastenkin mielestä aika heikko esitys?

Siksi, että asioiden tekeminen aidosti uudella tavalla vaatii kokeilemista. Kokeilut taas eivät läheskään aina onnistu. Vaikka häpeän valta onkin 2000-luvulla väistynyt, niin suomalaiseen yhteiskuntaan on edelleen syvälle juurtuneena epäonnistumisen ja häpeän välinen liitto.

Pelottomalle kokeilemiselle otollinen ilmapiiri vaatii kuitenkin sen, että ihmisen ei tarvitse pelätä epäonnistumista eikä häpeää. Aito kokeileminen ja itsensä alttiiksi laittaminen, oman osaamattomuutensa paljastaminen on vaikeaa. Paljon helpommalla pääsee, kun tekee asiat kuten aina ennenkin. Enkä tarkoita tällä pelkästään niitä, jotka aina vastustavat kaikkea muutosta. Moni uudistajakin havahtuu tajuamaan itsessään saman aitojen kokeilujen välttelijän: hän huomaa haluavansa “uudistaa” asioita vuodesta toiseen saman kaavan mukaan.

Kuvan jouluporon julkaisulla tuskin syntyy mitään suurta (paitsi jos tämän näkee joku, joka suree olevansa maailman huonoin piirtäjä). Oma häpeäntunne on kuitenkin hyvä kohdata aika ajoin. Ehkä tämän pikkukokeilun ansiosta jossain toisessa tilanteessa uskaltaudun menemään epämukavuusalueelleni ja valitsemaan vaihtoehdon, josta aidosti syntyy jotain hyvää ja suurempaa.

Me Työmarkkinatorin tekijät olemme kuluneena vuonna yrittäneet haastaa itseämme ja tehdä asioita uudella tavalla. Katsotaan mitä saamme aikaan vuonna 2019. Toivottavasti uskallamme kokeilla ja saattaa itsemme alttiiksi häpeälle. Vain rohkean kokeilemisen ja laatikon ulkopuolelta ajattelun kautta pystymme luomaan Työmarkkinatorista paikan, josta on aidosti hyötyä kaikille ihmisille.

Häpeämätöntä joulua ja uutta vuotta 2019 kaikille ihmisille.

Taitaisi olla viime hetket etsiä se joulupallokuva. No menköön.

Ville Pyylampi
viestintäasiantuntija, KEHA-keskus / Työmarkkinatori

--

--